Oslo

Situat pe unul dintre frumoasele fiorduri norvegiene, Oslo este definița perfectă a unui orașsituat în mijlocul naturii. Munți, verdeață, 40 de insule și 343 de lacuri. În orice anotimp, capitala vikingă oferă un adevărat tur cultural turiștilor dornici să-l cunoască:

Fortăreața Akershus – cel mai important monument medieval al țării. A fost construită la sfârșit de secol XIII pentru a apăra capitala de invadatori. A servit drept castel, apoi a fost folosită ca închisoare, iar astăzi, deși sediu al guvernului, este o clădire deschisă publicului.

Parcul de Sculpturi Vigeland – a devenit unul din cele mai atractive puncte turistice ale orașului. Este cel mai mare parc din Oslo și aici sunt expuse 192 de statui realizate în granit, fier și bronz de sculptorul Gustav Vigeland, cel mai important sculptor norvegian, care a lăsat moștenire localnicilor acest loc la care a lucrat peste două decenii.

Primăria din Oslo –  dincolo de arhitectura sa deosebită, acesta este locul în care se decernează Premiul Nobel pentru Pace în fiecare an pe 10 decembrie.

Kvadraturen – este centrul istoric al orașului, întemeiat de regele Christian al IV-lea în timpul Renașterii. În piața Christiania torv vei găsi o fântână de bronz cu o mână ce arată spre sol. Este mâna regelui când a spus, arătând: „Noul oraș va fi aici!“ Câteva case construite în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea pot fi admirate și astăzi.

Muzeul de Ambarcațiuni ale Vikingilor – prezintă cea mai fascinantă bucată a istoriei nordului. Nave ale vikingilor sunt păstrate cu sfințenie în muzeul construit în 1927 în Peninsula Bydgoy.

Ålesund

În 1904, toată partea veche a orașului a ars într-un incendiu ce a mistuit peste 850 de case. Localnicii au fost nevoiți să îl reconstruiască și, în frunte cu doi arhitecți ai locului ce s-au lăsat inspirați de tendințele arhitecturale ale acelor timpuri, au ridicat din cenușă unul dintre cele mai frumoase orașe din lume în stil Art-Noveau. Casele, unele transformate astăzi în restaurante, galerii și pensiuni, uimesc prin ornamentele asortate cu gust. Mai mult, astăzi e considerat cel mai frumos orășel norvegian și datorită așezării într-un cadru feeric, printre insule înalte, înconjurate de apa de un albastru profund ce-ți taie respirația.

Drumul Trolilor

Un fel de Transfăgărășan mult mai dificil, Trollstigen (Drumul Trolilor) se întinde pe 106 km pe coasta de vest a Norvegiei. A fost deschis în 1936 de regele Haakon al VII-lea, după 8 ani de construcție, și astăzi este cel mai spectaculos drum din țară. Urcă în munți, în serpentine întoarse, taie versanți stâncoși și ajunge în ținutul trolilor. Legendele spun că trolii locuiesc în pădurile dese de aici, dar că nu se arată niciodată ziua, că razele îi transformă în stană de piată. Mai mult, este singurul drum din Norvegia unde vei întâlni indicatoare rutiere cu „Atenție, troli!“

Drumul este deschis circulației numai în perioada mai-octombrie.

Ghețarul Briksdal

Printre minunile de gheață ale lumii, Briksdal este unul dintre cei mai accesibili ghețari din Europa. Situat într-un cadru natural de vis, înconjurat de vârfuri înalte, de pâraie repezi și vecin cu o cascadă de o frumusețe răpitoare, orice turist cu o condiție fizică decentă poate urca aici pe un traseu sigur prin paradisul Parcului Național Jostedalsbreen.

EXPERIENȚE DE NEUITAT

Flåmsbana

Sau Flåm Line – cea mai frumoasă călătorie cu trenul, are doar 20 de kilometri, însă este mai mult decât spectaculoasă și te vei simți ca în caruselul din parcul de aventură. Calea feratăcoboară în spirală aproape un kilometru pe verticală, înclinația pe alocuri este de 55 de grade, vei trece prin 20 de tuneluri și prin zeci de serpentine. Trenul te duce de la baza fiordului Sognefjord până în vârful muntelui Myrdal (867 m), de unde vei avea o priveliște încântătoare asupra zonei!

Aurora boreală

Majoritatea turiștilor vin în țările nordice special pentru spectacolul unic pe care luminile colorate îl fac pe cerul nopții. Însăîntotdeauna imprevizibilă, aurora boreală se lasă uneori așteptată, ca mai apoi să emoționeze orice privitor. Locurile ideale pentru a „vâna“spectacolul sunt cele izolate, special amenajate de norvegieni în acest scop. Hoteluri, căsuțe tradiționale sau bungalow-uri futuriste, toate îți oferă condițiile necesare pentru cea mai frumoasă experiență din fața ochilor tăi. Perioada în care aurora își face apariția este septembrie-martie, când noaptea polară se instalează.

Preikestolen

O platformă de stâncă situată la altitudinea de 604 m oferă o priveliște extraordinară asupra  fiordului Lysefjord și a munților înconjurători. A devenit atât de cunoscută, încât peste 200.000 de turiști vin anual aici.

Articol preluat de aici.

Comentati folosind contul Facebook

comments