Secţiile de vot s-au deschis astăzi, la ora 7:00 GMT (9:00, ora României), în Finlanda, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Favorit este considerat candidatul conservator şi proeuropean Sauli Niinisto, care a făcut campanie apărând rolul ţării în UE şi zona euro.

Circa 4,4 milioane de finlandezi sunt chemaţi la urne, dar peste 1,3 milioane au votat în avans, lăsând să se întrevadă o rată de participare importantă, anunţă AFP.

Niinisto, membru al Coaliţiei Naţionale a premierului Jyrki Katainen, este marele favorit al scrutinului, chiar dacă popularitatea sa a scăzut net în ultimele zile.

Potrivit sondajelor, singurii candidaţi cu posibilităţi de a ajunge în turul al doilea sunt deputatul verde Pekka Haavisto şi veteranul politic de centru Paavo Vayrynen, aflaţi practic la egalitate pe cea de-a doua poziţie în sondaje. Analiştii preconizează o participare care s-ar putea apropia de cea de 77% înregistrată la alegerile prezidenţiale din 2006.

Este pentru a patra oară când finlandezii aleg în mod direct preşedintele, după ce în 1994 a fost adoptat sufragiul universal.

Dacă nici un candidat nu depăşeşte 50 la sută duminică, al doilea tur de scrutin este prevăzut la 5 februarie pentru a-l desemna pe succesorul preşedintei social-democrate Tarja Halonen, foarte populară, care îşi încheie cele două mandate succesive de şase ani.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments