Sauli Niinisto a fost învestit joi în funcţia de preşedinte al Finlandei, devenind primul conservator care accede la şefia acestui stat nordic în ultimii mai bine de 50 de ani, relatează Associated Press.

Niinisto, în vârstă de 63 de ani, îi succede în funcţie fostului preşedinte Tarja Halonen, care s-a aflat în fruntea statului 12 ani, timp de două mandate.

În prezent, şefia guvernului finlandez este asigurată tot de un conservator, Jyrki Katainen.

Niinisto, fost ministru de finanţe şi al justiţiei, a depus joi jurământul în faţa celor 200 de deputaţi din parlament. În discursul său, noul preşedinte s-a declarat îngrijorat de situaţia financiară a Finlandei şi de tendinţa în creştere a guvernului de a contracta împrumuturi, probleme pe care le-a descris drept „semnale de alarmă” pentru economia naţională.

Finlanda a fost o susţinătoare a liniei dure faţă de statele „cheltuitoare” din zona euro, precum Grecia şi Italia, o poziţie larg sprijinită de populaţia ţării.

Niinisto, avocat de profesie, era ministru de finanţe în 2002, când ţara sa a adoptat moneda euro.

În discursul de joi, el s-a angajat să menţină reputaţia Finlandei de „responsabilitate şi solidaritate” în interiorul Uniunii Europene, dar şi să lucreze pentru consolidarea relaţiilor cu SUA şi China.

Potrivit Constituţiei, preşedintele este principalul responsabil cu politica externă faţă de statele din afara UE, precum şi comandantul suprem al armatei. Mandatul lui Sauli Niinisto în fruntea statului se întinde pe şase ani.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments