Studenta finlandeză Henna Jalkanen îşi căuta un loc de muncă în Helsinki în momentul în care a găsit portalul EURES şi a văzut un anunţ pentru un loc de muncă de personal de catering în staţiunea montană Stubaier glacier din Austria. A luat imediat legătura cu consilierul local EURES din Finlanda.

„Era ultima zi pentru depunerea cererilor aşa că am sunat pentru a întreba dacă mai am timp să mă înscriu”, afirmă Henna. „Am stabilit o întâlnire cu consilierul EURES local, Mari Turunen, care m-a ajutat să îmi finalizez scrisoarea de intenţie şi mi-a oferit o multitudine de informaţii cu privire la viaţa şi munca în Austria”, explică ea.

După susţinerea unui test de limba germană, datele ei au fost transmise către angajator pentru a fi analizate. „Câteva zile mai târziu, când am aflat că fusesem selecţionată am dansat prin casă de fericire”, mărturiseşte entuziasmată Henna.

„Consilierul EURES mi-a făcut cunoştinţă cu o altă fată din Finlanda care urma să lucreze la acelaşi angajator astfel încât să putem călători împreună în Austria. Ajutorul acordat de EURES a fost extraordinar. Trebuie să cunoşti atât de multe lucruri înainte de a pleca în străinătate. Fără acest ajutor ar fi fost mult mai dificil”, menţionează Henna.

Limba nu a reprezentat un obstacol

„La început, a durat o perioadă să mă obişnuiesc cu dialectul din regiune dar am învăţat limba germană în şcoală, aşa că nu a fost prea dificil. Am fost deja în Austria cu ocazia unui schimb de experienţă, moment în care m-am îndrăgostit de această ţară. Nu mă pot abţine să nu revin uneori în ţară”, spune ea.

Dar experienţa nu ţine doar de perfecţionarea abilităţilor lingvistice sau de a petrece timp în Austria. „Vreau să studiez turismul aşa că este o oportunitate deosebită pentru a descoperi ce înseamnă să lucrez în acest sector”, explică ea.

„Sfatul meu pentru cineva care se gândeşte să se mute în străinătate este: dacă ai şansa, profită de ea!” încheie ea.

Articol preluat de AICI

 

Comentati folosind contul Facebook

comments