Producatorul finlandez care a mizat pe aparate ieftine in cantitati enorme pentru a se impune ani de zile pe piata telefoanelor mobile a anuntat la Mobile World Congress 2012 lansarea modelului Lumia 808 Pure View. Conform spuselor reprezentantilor companiei, aparatul este dotat cu o camera foto “PureView” de 41 de megapixeli, un record absolut in materie. Realitatea e ca “Pure” este singur intre ghilimele, iar Nokia face astfel din tantar armasar.

Intr-un filmulet oficial de prezentare a noului telefon, un reprezentant al companiei finlandeze, pe nume Juha Alakarhu, explica destul de clar ca in telefon se afla instalata o camera de 5 megapixeli, insa senzorii care o doteaza sunt cei capabili sa modifice imaginea pana la dimensiunea declarata de 41 de megapixeli.

Alakarhu este Head of Imaging Technologies la Nokia si iata ce declara in filmuletul de prezentare: “In mod normal de functionare, aparatul face poze de cinci megapixeli, insa ceea ce este important este modul in care fiecare pixel este folosit. Fiecare pixel din fisierul foto rezultat a fost creat folosind opt pixeli din imaginea originala”. Oficialul companiei se refera la procedura tehnica de “oversampling”, prin care se preia un semnal digital initial si se amplifica in mod artificial. Aceasta se poate realiza tinand cont de un factor de multiplicare (egal cu 8 in cazul camerei foto PureView de la Nokia).

Oficialul companiei vorbeste apoi despre functia de zoom a aparatului si spune ca acesta poate face zoom de trei ori (3x), iar apoi se obtine un rezultat uimitor, “fara rescalare, fara vreo super-rezolutie, doar pur si simplu un decupaj (engl. – crop) de 5 megapixeli in centrul imaginii”.

Juha Alakarhu vorbeste apoi de functia de “blur” pe care o poate aplica aparatul fotografiilor ca despre redescoperirea Americii, cand, de fapt, totul are o explicatie matematica. Rescalarea imaginii cu un factor de multiplicare atat de mare creeaza ceea ce se numeste “zgomot” (termen importat in fotografie din productia audio) si care defineste multitudinea de puncte care transforma o fotografie clara intr-una neclara, insa cu potential artistic… In practica, noua camera PureView de la Nokia se focalizeaza cu toti cei 5 megapixeli ai sai intr-un punct, iar apoi de efectul de blur se ocupa “nefolosirea” senzorilor care elimina “zgomotul”.

Nokia, in cautarea gloriei de altadata

In incercarea de a se repozitiona pe piata telefoanelor mobile, gigantul finlandez mizeaza pe aceleasi caracteristici si face apel la modelul de afaceri (de succes) din trecut. Astfel, pune miza pe ieftin (prin lansarea unui smartphone al carui pret este de sub 200 de euro). Pune apoi miza pe Microsoft, una care s-a dovedit castigatoare datorita importarii platformei Windows de catre toti producatorii de computere, dar care nu garanteaza acelasi succes si in materie de smartphone-uri. O a treia miza este avansul tehnologic, pe care Nokia il „pacaleste” din nou cu aceasta camera de 41 megapixeli. O ultima miza se mai pune pe masa de „fani” ai brandului, care ar cumpara chiar si un telefon mai putin inteligent si cu un sistem de operare vechi de peste 10 ani (Symbian, prezent si pe telefonul cu super-camera foto).

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments