Adevarul : Românii „cuceresc” şi închisorile din Finlanda
Deţinuţii români în închisorile Finlandei i-au depăşit în ultimul an ca număr pe cei ruşi şi letoni, întâietatea având-o însă în continuare estonienii, potrivit unui raport al Criminal Sanctions Agency de la Helsinki, citat de publicaţia online YLE.fi.
Nu este precizat de publicaţia finlandeză numărul exact al deţinuţilor români, însă se subliniază că aceştia au ajuns să reprezinte doilea grup de străini din închisorile locale, un record trist după ce conaţionalii noştri au populat masiv în ultimii ani puşcăriile ţărilor mai sudice ca Italia, Spania şi Franţa.
Creşterea exponenţială a puşcăriaşilor români din Finlanda a avut loc deşi comunitatea de conaţionali cu rezidenţă în această ţară este foarte redusă, limitată la câteva sute de persoane, potrivit datelor oficiale.
Numărul străinilor din închisorile din Finlanda se ridică la 470 de persoane, adică 14% dintr-un total de 3.260 de deţinuţi, precizează sursa citată. Cifra a crescut cu 2% în ultimii doi ani. Aproape jumătate dintre aceşti străini au fost condamnaţi pentru infracţiuni legate de traficul sau deţinerea de droguri, în timp ce o treime au fost implicaţi în furturi.
Raportul Criminal Sanctions Agency menţionează că Finlanda rămâne însă una dintre ţările cu criminalitate foarte redusă, având numai 60 de deţinuţi la 100.000 de locuitori, în timp ce SUA au 643 de puşcăriaşi la 100.000 de locuitori.
Cerşetorii şi prostituatele din România atacă Finlanda
Ultimul raport similar prezentat în martie 2011 preciza că în închisorile finlandeze se aflau 427 de deţinuţi străini, dintre care 120 erau din Estonia, 40 din Rusia, 35 din Letonia şi 30 din România.
Între timp, autorităţile de la Helsinki au decis să treacă cerşetoria în rândul infracţiunilor penale. Pe lângă asaltul cerşetorilor români, presa din Finlanda, ţară care s-a opus vehement până în urmă cu două luni aderării României la Schengen, a relatat şi despre creşterea numărului de prostituate românce
Finlanda a cheltuit anul trecut 186 de euro pe zi pentru fiecare deţinut străin, costul total anual pentru găzduirea acestora în închisorile locale ridicându-se la 29 de milioane de euro.
Articol preluat de AICI
Lasă un răspuns