Viaţă sănătoasă şi taxe halucinante în Danemarca
Statul danez impozitează maşinile cu 180%. Ca alternativă, localnicii folosesc în mod frecvent bicicleta. Când se satură de pedalat, beau o bere în centru şi mănâncă heringi.
Odată ajuns în Copenhaga, am constatat că danezii se numără printre cei mai amabili, sănătoşi, ordonaţi şi fără vicii oameni din lume. Au fost primii din Europa care au interzis comerţul cu sclavi (deşi nu se poate spune că n-au activat din plin în domeniu), dar şi primii care s-au gândit să facă şcoala gratuită şi obligatorie.
Adepţi ai traiului sănătos, urmaşii vikingilor se înghesuie în fresh-barurile unde nu se vinde altceva decât cafea dimpreună cu toate combinaţiile posibile de sucuri de fructe şi legume.
Într-unul din aceste locuri am intrat în vorbă cu un cuplu de tineri studenţi la economie, sosiţi în capitală de undeva, din nord. Vrând-nevrând, am început să pălăvrăgim despre marea criză economică şi despre mentaliatea de impozitare a statului român, faţă de cel danez. Eva (ciudat nume pentru o fată din Aalborg) mi-a povestit că amicul lor a plătit pentru înmatricularea unei maşini Audi o taxă de 70.000 de euro. Aproape de două ori mai mult decât preţul bolidului.
„Chiar şi pentru maşinile ieftine sau second-hand, a continuat fata, taxele de înmatriculare sunt exorbitante. Dar proprietarii de autoturisme care depăşesc clasa compactă achită o «taxă culturală», cum îi spunem noi, de 180% din valoarea autovehiculului. Adică dacă ai bani, fă ceva util cu ei pentru societate, nu te da mare pe şosea cu maşini de fiţe. Şi să nu crezi că asta-i o gândire comunistă!”, a spus studenta.
Brusc, cele două maşini decapotabile şi SUV-ul japonez din dotarea proprie m-au făcut să mă ruşinez. M-am liniştit imediat, felicitându-mă în sinea mea că le am înmatriculate în România. Ca să încurajeze motoarele electrice, Guvernul de la Copenhaga le acordă celor care vor să circule cu maşini „verzi” o reducere de 30.000 de euro din taxă şi parcare gratuită în centrul Capitalei. Programul nu are însă succesul scontat, mulţi danezi preferând să arunce cu banii pe exorbitantul impozit, deşi Danemarca se consideră una dintre cele mai eco ţări din lume.
Ca să fim realişti, trebuie să spunem însă că nouă din zece localnici folosesc bicicleta. Numai în Copenhaga sunt peste un milion de asemenea vehicule. Oriunde te uiţi, bicicletele înconjoară staţiile de metrou, se sprijină de case şi de garduri, îmbrăţişează stâlpii şi-şi găsesc adăpost sub copaci.
Practic, toată lumea circulă la un moment dat pe două roţi. Copiii sunt duşi la grădiniţă sau la şcoală într-o cutie generoasă ataşată în faţă; au atâta loc că pot să mai tragă un pui de somn până la destinaţie. Indiferent de ţinută, danezii se aruncă-n şa! Îmbrăcaţi „business”, în drum spre birou, în costume „casual”, la cumpărături, ori cu tocuri cui, rochii strălucitoare şi costume la „punct şi virgulă”, gata pentru distracţia de noapte.
Ca să fii în rând cu lumea în Copenhaga, trebuie să ai două lucruri: un desfăcător de sticle şi o bicicletă. Când e cald şi frumos afară, cei mai mulţi locuitori îşi cumpără berea de la supermarket, sorbind-o foarte relaxat în timp ce se plimbă pe străduţele din centru… (Atenţie la provizii!
Marketurile se închid la ora 17.00!
Cele mai multe magazine au program doar până la ora 17.00 şi duminica ţin închis). Imaginea asta împrumută un aer mediteranean şi uşor frivol micuţei capitale nordice.
Scuarurile elegante se transformă în locaţii pentru petrecerea timpului liber, cu sticlă la purtător. La fiecare colţ de stradă apare câte un muzicant, iar indivizii veseli şi plini de viaţă aglomerează malurile canalului care trece foarte aproape de centru. În unele zile, peluzele impunătoare ale parcurilor sunt pline de bărbaţi cu bustul gol. Astfel încât unul complet îmbrăcat pare aproape straniu.
Oraşul e curat, bine întreţinut şi are un sistem de transport în comun care funcţionează aproape la secundă. Turiştii se înghesuie în Tivoli, unul dintre cele mai vechi şi romantice parcuri de distracţie din lume, sau la Mica Sirenă.
Dar nici atracţiile culinare nu sunt mai prejos. Am văzut oameni minunându-se în faţa celor 15 feluri de pâine din brutăriile locale ori degustând cu poftă platouri pe care se aflau până la 30 de feluri de hering. Cu scorţişoară, cu curry, cu coriandru, murat, ţinut în baiţ de mirodenii şi câte şi mai câte reţete.
Strøget este cea mai lungă şi mai veche arteră comercială pietonală din Europa. Pornind de la Piaţa Primăriei la KongensNytorv, turistul se bucură de arhitectura mai multor clădiri istorice de notorietate. Printre altele, aici se află: Palatul Charlottenborg (azi, spaţiu de expoziţii de artă), Palatul Thott (sediul Ambasadei Franţei) şi Teatrul
Regal Danez.
Mister Bean în variantă locala
Unul dintre cele mai romantice locuri din Copenhaga este Nyhavn (Noul Rai sau Noul Port). Construit ca un canal care făcea legătura între port şi vechiul oraş, locul era bântuit pe vremuri de marinari şi femei de moravuri uşoare.
Vechile locante rău famate au fost renovate, pictate în culori îndrăzneţe şi transformate în unele dintre cele mai elegante şi frecventate restaurante din oraş. Terasele acestora, aşezate direct pe chei, sunt tot timpul aglomerate, peştele gătit în mai multe variante fiind prezent în toate meniurile. În afară de ceai, cafea, bere sau vin, se mai bea cidru.
Nu departe se află Amalienborg, reşedinţa regală, la care am ajuns cu puţin înainte de ora 12.00 – special ca să văd schimbarea Gărzii. Evident că am avut parte de un Mister Bean în variantă locală, care încerca zadarnic prin tot felul de strâmbături să smulgă o grimasă soldaţilor de serviciu. La finalul sejururlui n-am putut să ratez Mica Sirenă, la care am ajuns cu un autobuz „Hop-on Hop-off”.
Intrând în vorbă cu un japonez între două vârste, am aflat că statuia este cadoul oferit oraşului de Carl Jacobsen, fondatorul Carlsberg, după ce a fost impresionat de baletul bazat pe povestea lui Hans Christian Andersen. Muza şi modelul sculptorului Edvard Eriksen, nimeni altul decât creatorul sirenei care atrage ca un magnet blitzurile din întreaga lume, a fost chiar soţia acestuia.
Ţara cu cea mai mare insulă din lume
Danemarca se învecinează cu strâmtoarea Skagerrak în nord, cu Golful Kattegat şi Marea Baltică în est, cu Marea Nordului în vest şi cu Germania în sud. Teritoriul său cuprinde peste 400 de insule aflate în Oceanul Atlantic, Marea Baltică şi Marea Nordului, dintre care cele mai cunoscute sunt Groenlanda (cea mai mare din lume) şi Insulele Feroe.
Relieful este alcătuit dintr-un amestec de morene glaciare de lut, nisip, pietriş şi calcar care formează câmpii ondulate şi dealuri intercalate de lacuri. Cel mai înalt punct natural, Mollehoj (aproximativ 171 de metri), se află în Dealurile Ejerbjerge.
Schimbarea gărzii la reşedinţa regală
Ţara are o climă temperat-maritimă, schimbătoare sub influenţa brizelor şi curenţilor marini. În general, iernile sunt reci şi înnorate, iar verile sunt calde şi însorite. Precipitaţiile, frecvente tot timpul anului, cresc în perioada august-octombrie şi scad în lunile de primăvară şi de vară. Între ianuarie şi martie ninge. Temperaturile medii variază de la -3 la +2 grade Celsius în februarie şi de la 14 la 22 de grade Celsius, în luna iulie.
Danemarca este considerată naţiunea cea mai omogenă etnic din lume, cu o importantă comunitate de origine nordică. Danezii reprezintă 97% din populaţie, iar britanicii, iugoslavii şi iranienii formează principalele grupuri etnice străine.
Aproximativ 90% dintre locuitori sunt adepţii luteranismului, considerată religie oficială, iar romano-catolicii şi evreii „deţin” doar câte 1% din totalul populaţiei. Oficial se vorbeşte daneza, derivată din limba norvegiană primitivă.Moneda locală este coroana daneză; 1 DKK valorează 0,13 euro.
Circuit în Ţările Nordice, de la 685 de euro
Un circuit în Ţările Nordice, care cuprinde vizitarea oraşelor Stockholm, Oslo şi Copenhaga, costă de la 685 de euro pe persoană. În preţ sunt incluse transportul cu avionul, şapte nopţi de cazare cu mic dejun la hoteluri de trei şi patru stele şi ghid însoţitor din partea agenţiei.
Cele mai importante obiective turistice incluse în traseu sunt: Palatul Rosenborg (fosta reşedinţă regală), Palatul Christiansborg, Primăria, vechiul Port Nyhavn şi celebra statuie Mica Sirenă – simbolul capitalei daneze. Detalii despre ofertă găsiţi la agenţia Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021-369.98.35. Dacă alegeţi o vacanţă de weekend în capitala Danemarcei, costurile sunt de la 396 de euro pe persoană. Detalii la Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021-311.55.20
Preţuri în Copenhaga
– o cafea – de la 4 euro
– o sticlă cu apă (1,5 l) – de la 1,8 euro
– un prânz – de la 14 euro/persoană
– o gustare în cafenele – de la 11 euro
– o bere (în restaurant) – de la 5 euro
– un pachet de ţigări – de la 5 euro
– un bilet pentru transportul în comun – de la 3 euro
– un kilometru cu taxiul – de la 1,30 euro
– un pass pentru 72 de ore – de la 10 euro
– călătoria cu autobuzul „Hop-on Hop-off” -de la 29 de euro
– turul Capitalei Copenhaga – de la 28 de euro
– intrarea la muzee – între 3 şi 10 euro
– turul Castelelor Regale – 57 de euro
– turul Castelului Hamlet – de la 57 de euro
– plimbare cu un caiac în Portul din Copenhaga – de la 47 de euro
Articol preluat de AICI
Lasă un răspuns