Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a prezentat miercuri la Strasbourg programul președinției daneze a UE. Doamna Thorning-Schmidt ne-a vorbit într-un interviu despre provocările cărora trebuie să le facă față Uniunea Europeană și despre ce intenționează să facă președinția pentru a stabiliza situația economică fragilă a UE și pentru a crea o bază pentru creștere și crearea de locuri de muncă.
Una din cele mai mari provocări pentru UE în acest an este stabilizarea monedei euro. Premierul danez vede tratatul pentru consolidarea uniunii fiscale ca cea mai bună modalitate de a calma piețele și de a câștiga încrederea în moneda euro. Deși Danemarca nu face parte din zona euro, doamna Thorning-Schmidt crede că președinția daneză a Consiliului UE poate avea un rol constructiv în restabilirea echilibrului. „Danemarca va participa cât de mult va putea la pactul fiscal și vom ajuta la consolidarea relațiilor între statele din zona euro și celelalte state UE“, a spus dumneaei.
„Este bine că facem un pas înainte către salvarea monedei euro“
Recent, cei trei eurodeputați care reprezintă Parlamentul European în grupul de lucru ce redactează noul tratat și-au manifestat îngrijorările în legătură cu faptul că acordul ar putea să nu respecte metoda comunitară de luare de decizii și rolul instituțiilor europene.
„Aș fi preferat ca tratatul să fie creat în sistemul comunitar, în cadrul tratatelor, însă acest lucru nu a fost posibil, așa că este redactat în afara tratatelor. Cu toate acestea, este bine că facem un pas înainte către salvarea monedei euro și că acest proces include atât statele membre, cât și Parlamentul European“, a spus premierul danez, adăugând că se dorește integrarea noului tratat în cadrul legal UE „cât de curând posibil“.
Austeritate și creștere economică
Doamna Thorning-Schmidt nu vede nicio contradicție între măsurile de austeritate puse în practică în UE și necesitatea creșterii și a creării de locuri de muncă.
„Sunt două fețe ale aceleiași monede. Trebuie să punem ordine în economiile statelor membre pentru a crea baza pentru creștere și crearea de locuri de muncă. În același timp, trebuie să facem tot ce putem, cu bugetul nostru comun, cu fondurile structurale, pentru a crea o nouă creștere și noi locuri de muncă în state. Și, în paralel cu acest lucru, trebuie să ne consolidăm economiile“, a spus dumneaei.
UE trebuie să își păstreze rolul de lider în economia verde
Una din prioritățile principale ale președinției daneze este „creșterea verde“. „Multe state membre acordă atenție eficienței și siguranței energetice. O soluție ar fi adoptarea rapidă a directivei privind eficiența energetică“, a explicat premierul.
„Avem nevoie de noile tehnologii verzi. Nu trebuie să uităm de cele 20 de milioane de  locuri de muncă care au legătură cu mediul într-un fel sau altul. Cred că trebuie să ne bucurăm că am reușit să avem un rol de lider în acest domeniu. Trebuie să ne asigurăm că păstrăm acest rol“, a mai spus doamna Thorning-Schmidt.
Un buget pe termen lung modern și orientat către creștere
Una din principalele provocări pentru președinția daneză a UE va fi facilitarea negocierilor privind următorul cadru financiar multianual. De-a lungul anilor, negocierea bugetului pe termen lung a fost caracterizată de discuții intense despre cu cât ar trebui să contribuie statele membre la bugetul UE.
„Sarcina președinției noastre este de a ne apropia de o concluzie. O să muncim foarte mult. Cred că avem cinci reuniuni diferite ale Consiliului pe această temă. Avem rolul de a moderniza și clarifica bugetul, care se va orienta către o nouă creștere și noi locuri de muncă“, a spus doamna Thorning-Schmidt.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments