Populaţia totală a Groenlandei depăşeşte 57.000 de locuitori, din care circa 88% sunt inuiţi şi albi născuţi în Groenlanda, iar 19.000 sunt, dominant, danezi şi anglofoni. Rata natalităţii era, în anul 2011, de 14,5 ‰, iar rata fertilităţii de 2,26 naşteri/femeia de vârstă fertilă. Bilanţul natural de 6,2‰ se datora unei mortalităţi relativ crescute (8,3‰).

Structura populaţiei groenlandeze, pe grupe de vârstă, se identifică prin două aspecte: ponderea mare a grupei adulte (70,2%) şi ponderea redusă a populaţiei de 64 de ani şi peste (7,6%). Al doilea aspect rezidă în ponderea mai mare a populaţiei masculine la toate grupele de vârstă (1,12 persoane de sex masculine/1,0 persoană de sex feminine). Pe de altă parte, speranţa de viaţă la naştere este de 68,95 ani, din care 71,6 ani pentru populaţia feminină şi 66,6 ani pentru populaţia masculină.

Conferința Circumpolară Inuit

Limbile vorbite de inuiţi sunt: inuktitut, franceza, engleza, inuiknaqtun. Limba oficială pe teritoriul groenlandez este kalaallisut, reprezentând limba inuiţilor de pe ţărmul vestic şi vorbită de circa 44.000 de persoane. Limba avanersuarmiutut (eskimo-polar) este vorbită de circa 800 de persoane, iar limba tunumiisut este vorbită în estul insulei de circa 3.500 de locuitori.

Se apreciază că 70% din numărul de inuiţi cunosc limba inuit şi circa 2/3 recunosc faptul că limba inuktitut este limba lor maternă. De asemenea, în Nunavik şi Nunavat, 90% din numărul de inuiţi se exprimă în această limbă, în timp ce 27% din numărul de inuiţi din Nuntatsiavut şi 20% din inuiţi din regiunea Invialuit vorbesc această limbă.

Conferinţa Circumpolară Inuit, creată în 1977, a reunit inuiţii din Alaska, Canada şi Groenlanda, la care s-au adăugat şi yupigetii din Siberia Orientală, după căderea regimului sovietic. Acest forum nonguvernamental abordează probleme de ordin lingvistic, cultural, economic, politic şi de mediu şi lansează opinii, hotărâri, recomandări, acţiuni la care se pot angaja inuiţii la nivel regional, naţional şi internaţional.

text de prof. univ. dr. Nicolae ILINCA

Articol preluat de pe http://www.terramagazin.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments