Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, s-a declarat luni optimist în ce priveşte posibilitatea ca ţara sa să adere la centrul de securitate cibernetică al NATO, cu sediul la Tallinn, în Estonia, relatează AFP.

„Trebuie să purtăm acum negocieri privind noul buget de apărare în Danemarca şi apoi vom continua convorbirile, dar sunt foarte optimist în ce priveşte aderarea Danemarcei la acest centru”, a afirmat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Tallinn.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat vineri că ţara sa a decis să se asocieze lucrărilor centrului.

Lars Lokk Rasmussen a reamintit angajarea ţării sale în ce priveşte Articolul 5 din Tratatul NATO, potrivit căruia un atac împotriva unei ţări membre este considerat drept un atac împotriva tuturor aliaţilor.

Centrul de excelenţă în domeniul apărării cibernetice, înfiinţat în 2008, la un an după un atac cibernetic masiv ce a vizat Estonia, a fost rapid recunoscut de către NATO şi SUA au aderat la el în 2011.

În prezent, din centru fac parte 17 ţări membre ale NATO, plus Austria, Suedia şi Finlanda.

Ţările baltice, neliniştite de politica vecinului lor rus, ţin mult la caracterul absolut al acestui principiu, în legătură cu care preşedintele american, Donald Trump, a lăsat să se înţeleagă că aplicarea sa ar putea depinde de efortul financiar al ţării vizate în materie de apărare, dar el şi-a confirmat apoi angajamentul de a-l respecta.

Sursa: EuropaFM

Comentati folosind contul Facebook

comments